Hjärtat är fullt …av aktivism igen

torsdag 9 maj 2013

Hjärtat är fullt är tillbaka för stunden med ett avsnitt som spelades in i vintras men inte blivit publicerat förrän nu. Avsnittet är en summering av vårt podcastande hittills men framför allt en fortsättning på vårt mest lyssnade avsnitt, nämligen det om aktivism.

Ps. Boken Ylva talar om heter Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon och är skriven av Lawen Mohtadi Ds.

Foto-tack till Sofia Lilly Jönsson!

1 kommentar

Stulndröm on fredag 10 maj 2013 at 17:17.

Min känsla är att det finns en tydlig genuskodning även i den sekulära aktivist/anarkist-världen. Min bild är att när det gäller aktivism som uppfattas som empati-driven (tex asyl-, djurrättsaktivism och antimilitarism/fredsrörelsen) så är kvinnor överrepresenterade, i sammanhang som uppfattas som mer konfrontationsinriktade (syndikalism/facklig kamp, antifascism, husockupationer, revolutionsinriktade grupper) så är män överrepresenterade. (Jag misstänker att det här också finnas kan finnas delförklaringar till olikheterna i könsrepresentation bland ”sekulära” och ”kristna”, men det blir ännu mer spekulativt.) Men jag kan ha fel. I vilket fall tror jag det är viktigt att försöka hålla samman konfrontation och empati i aktivismen (eller att välja ”fel” sammanhang, eller att ”missförstå” sammanhanget) för att undvika att cementera genyssystemet.

Svara

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>