Hjärtat är fullt …av integritet

måndag 3 december 2012

Vi firar in advent med ett avsnitt av Hjärtat är fullt! I det här avsnittet pratar vi om integritet, vi gör bland annat ett försök att definiera vad integritet är men framförallt pratar vi om integritet i samband med internet, bloggar och twitter. Hoppas ni vill lyssna, och som vanligt, kommentera gärna!

5 kommentarer

maja on måndag 3 december 2012 at 22:45.

va intressant..! jag har länge brottats med det här med integritet också. känt att min ribba suttit väldigt högt och ogärna delat med mig, både online och utanför. det tåls verkligen att ifrågasättas. det tog lång tid innan jag började skriva under med mitt förnamn på min blogg + skriva om saker som specifikt handlade om mig. har fortfarande ingen ”det här är jag”-info. tror det bland annat handlar om att ”fult att ta sig själv på så stort allvar”=ha en egen blogg och ”jag har inget unikt att komma med”. på senare tid har det också blivit en protest mot ”du är ditt varumärke”. samtidigt ska man ju inte göra saker som inte känns bekvämt och okej för en själv i längden. men som ylva säger att du aldrig ångrat att du delat med dig av dig själv. jag har peppande citat längst ner på min blogg för att påminna mig själv om vikten att dela med sig av det som finns i ens hjärta. precis som ni gör.
ps. ni sjöng bra och fint, och ni är roliga att lyssna på.

Svara

Elin on torsdag 6 december 2012 at 11:41.

Tack för din kommentar Maja! Jag känner också att jag befinner mig i spänningsfältet mellan ”tro inte att du är något” och ”jag vill inte vara mitt eget varumärke”. Någonstans däremellan tänker jag att en kan hitta lagoma nivåer för delande i olika sammahang.

Jag har på ganska kort tid gått från att aldrig använda mitt eget namn till att använda mitt förnamn till att använda hela mitt namn till att vara helt öppen med vem jag är. Ibland frågar jag mig varför det helt plötsligt blev så lättvindigt att fläka ut min identitet när jag från början var restriktiv.

Kanske för att det normaliserats att ha ett offentligt liv på nätet. Med det inte sagt att jag tycker att det är odelat bra…

Svara

Stina on onsdag 5 december 2012 at 11:48.

Tror ni inte teknologin blir en dålig eller t.o.m. destruktiv ersättning för samtal och möten irl? Ett mer kritiskt förhållningssätt till teknologi och media efterlyses.

Svara

Elin on torsdag 6 december 2012 at 11:37.

Hej Stina! Jag tror _verkligen_ att teknologin blir destruktiv om den helt ersätter samtal och möten afk.

Men: Anledningen till att jag gärna hyllar teknologin är för att den
1) gav mig ett alternativ till möten afk när jag inte hade särskilt mycket vänner just där – kanske destruktiv ersättning i någons ögon, men konstruktivt umgänge i mina då det ändå var en typ av umgänge och dessutom ledde till insikt om att jag var intressant att umgås med yada yada

2) idag ger mig en ingång för samtal och möten afk som jag inte upplevt utan att det första kontakten skapats på internet: gäller stor del av min umgängeskrets idag (dig skulle jag ex. inte ha den relation jag har till om det inte vore för internet)

Dock är jag medveten om att behovet av att knyta kontakter på internet kanske inte skulle finnas om vi levde närmare andra människor. Men, under förutsättningarna gillar jag den samvaro som vi kan skapa med teknologin som _redskap_.

Nu är det väl främst sociala medier jag talar om. Media i allmänhet är jag långt mer kritisk till.

Hur tänker du?

Svara

Stina on torsdag 6 december 2012 at 12:35.

Jag delar dina erfarenheter, men jag tror de negativa aspekterna överväger. Generellt sett tror jag vi blir splittrade, frånvarande och beroende av system vi inte kan kontrollera med it-teknologin. Dessutom filtreras en allt större del av våra kontakter genom kapitalistiska företag. Och då har vi ändå inte pratat om hur teknologin produceras, med rare earth minerals som utvinns ur gruvor i Kongo under slavliknande arbetsförhållanden och med tydliga kopplingar till något som i det närmaste kan liknas vid ett folkmord på kvinnor.
Själv använder jag teknologin, men jag är orolig för att den tar över mitt liv och präglar mina relationer för mycket, speciellt facebook. Egentligen vill jag mest använda teknologin för att heja på ett framtida paradigmskifte.

”Stina” (vet faktiskt inte riktigt varför jag pseudonymade, jag har nog aldrig gjort det förut, kanske ville jag bara spjärna emot i relation till det ni sa i programmet)

Anyway, jag ser fram emot varje avsnitt av Hjärtat är fullt och rekommenderar det så fort podcast o liknande kommer på tal (inte så ofta i och för sig)

Svara

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>