Hjärtat är fullt …av präktighet

söndag 8 juli 2012

Idag pratar vi om vad präktighet är, om varför vi vill vara präktiga och om var präktighetsidealet kommer från.

2 kommentarer

Jonas L on söndag 15 juli 2012 at 16:19.

Jag blir så glad av att lyssna på era reflektioner. Keep up the good work. Ett knippe tankar på präktighetstemat;

-Är präktighet och duktighet samma sak?
-Jag kopplar samman duktighet och kvinnlighet såsom den är konstruerad, men är mer osäker på präktighet. Jag kunde i alla fall verkligen relatera trots att jag beskriver mig själv som man.
-Jag gillade speciellt avslutningen av showen, för mig har det hjälpt att tänka på busighet som ett positivt karaktärsdrag. Att undvika präktigheten (”självrättfärdighet” som dom pratade om i kyrkan, är inte det lite samma sak?) handlar inte bara om att visa sin svaghet, utan också om att ibland busa lite både med andras och med sina egna ideal. Det kan vara något som en ibland behöver bestämma sig för.
-Som post-frikyrklig tror jag att vi frikyrkliga är uppfostrade i en miljö där vi bär med oss extra mycket skam eftersom det har vilat en väldig moralisk tyngd på individens axlar, vi ska leva rätt och rädda välden, och det har inte pratats alls om ”strukturerna” (som ni touchade på i början). Det är bra med moralisk resning, men jag tror att vi, och speciellt frikyrkliga, ofta axlar för mycket ansvar, eller försöker göra det och misslyckas.

Respons?

Svara

Ylva on söndag 15 juli 2012 at 23:23.

Tack för intressanta tankar Jonas! Här kommer några funderingar från mig,

För mig är präktighet och duktighet inter riktigt samma sak, duktighet handlar snarare om prestationer av typen bra betyg. Präktighet är för mig snarare ett personlighetsdrag, jag ÄR präktig därför bakar jag bröd.. Men visst går de lite i varandra.

Ja, håller med dig om frikyrkans påverkan i detta, men för mig kanske det snarare handlar om något mer ytligt. Det är lätt i frikyrkan att uppfattas som moralisk och god med hjälp av en ”präktig” livsstil – oavsett om ngn är det eller inte. Jag vet inte riktigt vad jag vill åt, har skrivit om detta för att försöka formulera det och få fram vad jag menar men jag får nog fundera mer på det.

Jag tycker det är svårt att skriva om detta överhuvudtaget på ett bra sätt, kanske samma sak som begreppet ”duktig flicka”, om en kvinna är bra på något är det ett problem. Lite samma med präktighet, om en kvinna gillar att baka bröd och sy kläder eller försöker vara en ”moralisk” människa är det också ett problem.

Svara

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>