Hjärtat är fullt …av vänskap

söndag 29 april 2012

I vår allra första pod pratar vi om vänskap, bland annat om varför vänskapsrelationer kan vara svåra och behovet av att definiera vänskaper.

9 kommentarer

maja on söndag 29 april 2012 at 21:07.

hej nya vänner! viktigt ämne. ni har rätt, man pratar sällan om vänskap. inte minst jämfört med andra slags förhållanden. ibland tänker för mig själv, när jag funderar på vilken relation jag har till andra människor – är vi vänner? jo, om jag vill. så enkelt får det bli.

och vad bra ni är! ett förslag för framtiden är att lägga en paus (eller nåt som bryter) efter halva sändningen ungefär. kanske sjunga en sång?

Svara

Poppelin on tisdag 1 maj 2012 at 16:11.

Hej Maja!
Vad roligt med respons. Det är du bra på!

Kanske är det inte svårare än du säger: ”Vi är vänner om jag vill”. Det som kan göra det svårt är ju det Ylva beskriver här nere, som jag själv känner igen mig i: att perioder av ensamhet gör att en inte riktigt vågar lita på att de en vill ha till vänner verkligen är vänner på riktigt. Låter klyschigt kanske, men jag kan ha svårt att tro på att det är sant. Att det inte bara är något jag själv har hittat på.

Sång blir det verkligen inte från mitt håll. Men kanske från Ylvas? Jag undrar: Hinner prat bli monotomt på en kvart?

Svara

maja on söndag 6 maj 2012 at 21:41.

Det sägs ju att en kan behålla människors intresse i bara typ 7-8 minuter *drar till med nåt*. det jag vill säga är att ni inte ska det personligt. Det är bara så hjärnan fungerar. Vår uppmärksamhet behöver fångas om och om igen.

jag förstår era invändningar. troligtvis är det så att det är väldigt personligt vad en lägger i vänskap. för mig kanske ribban ligger ”lägre” än de flesta/er? för jag är rätt mycket en ensamvarg och kanske tänker så för att skydda mig själv. äh vet inte. har inte funderar så mycket på det. mer än att ”vi är vänner – om jag vill det” har hjälpt mig. plus att jag ofta väljer att tycka om någon, oavsett vad den andra känner. det är bra att tycka om andra. haha gruppterapi var ordet!

Svara

frokenvingren on söndag 29 april 2012 at 23:40.

Stämmer in i Majas hälsningsfras – Hej nya vänner!
Fast jag bara vet vilka ni är till namn – vill jag uppmuntra er och tacka för att ni delar med er! Sicket bra initiativ! Det här är verkligen något jag kommer att ta med mig och ta upp runt vårt köksbord! Låt oss fortsätta tala och fundera högt!
Pepp och uppmuntran till era fortsatta funderingar! hälsningar frida 🙂

Svara

Poppelin on tisdag 1 maj 2012 at 16:14.

Hej Frida! Var roligt att du kommenterar! (Vi har faktiskt träffats, på blockad i Märsta i vintras!) Tack för all pepp, ska vi göra något bra av. Dela gärna med dig av funderingar från ert köksbord framöver!

Svara

hjartatarfullt on måndag 30 april 2012 at 11:18.

Tack hörni! Blir så glad av er uppmuntran! 🙂

Maja, jag håller med, tycker också att det borde vara så enkelt som att de som jag betraktar som vänner är mina vänner punkt! Jag tror det är bästa sättet att förhålla sig till saken. För vissa tror jag att det är så lätt också, men för mig är det så himla svårt, bottnar i mitt fall i perioder av ensamhet och dålig självkänsla. Men jag jobbar på det och bara att få öppet säga att jag har problem med vänskap är en enorm hjälp. Podden blir lite som självterapi tänker jag, eller kanske gruppterapi eftersom andra lyssnar..

Ja! En paus vore bra! Det blir lite monotont med enbart samtal. En sång kanske som du föreslår. Vi funderade också lite på andra inslag, ex en lista, en intervju, en dikt.. hm, vi får fortsätta lura på det.

/Ylva

Svara

Gabriel Fjellander on tisdag 15 maj 2012 at 23:58.

Hej och tack för podden! Jag ska följa den med glädje!

Jag håller nog också med om att det ofta kan vara bra att bara bestämma sig för att någon är ens vän. Jag vet inte om jag har något behov av att öppet diskutera eller definiera hur pass nära vänner man är, men jag berättar nog gärna för andra att jag tycker om dem och att jag uppskattar dem som vänner (kanske för att det är sånt jag själv vill höra?).

Sen händer det att jag försöker pusha, eller kanske testa, vänskap lite. Typ att jag testar att krama om någon eller be om en tjänst för att se vad man får för reaktion. Att visa mer vänskap än vad jag ”har täckning” för. Dels för att inte vara så attans försiktig och tillbakadragen med vänskap som jag tycker mig ha varit, dels för att jag tänker att om det är personer som jag tycker om och skulle vilja vara mer vän med så skadar det ju inte att försöka ta ett steg till i relationen med.

Svara

hjartatarfullt on onsdag 16 maj 2012 at 14:40.

Roligt att höra! 🙂 Och fin tanke med att testa vänskap! Det ska jag försöka göra mer och inte ta det så dödligt seriöst utan mer ”testa och se vad som händer”, avdramatisera kramar och tjänster och inte göra varje grej till något sorts avgörande för varje vänskap. Hm, ska grunna mer på detta.

/Ylva

Svara

Elin on tisdag 22 maj 2012 at 16:35.

”Att visa mer vänskap än vad jag ”har täckning” för.” Den gillar jag! Vet ju själv hur roligt det är att upptäcka att någon vill vara mer vän med en än vad en trodde från början!

Svara

Lämna en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>